13 reaktion på “Ronden i media

 1. Hej!

  Tack för den bästa podcasten ever! Jag är medicinstuderande t8. Jag har två saker jag gärna skulle höra Era tankar kring:

  1. Funderar på att bli narkosläkare men ryktet säger att det är det tuffaste inriktningen psykiskt man kan välja som läkare. Att självmordsantalet är som högst inom denna kategori. Vill inte att det ska stoppa mig men klart man funderar…vad säger Märit? 🙂

  2. Jag har sedan 6 mån haft problem med oklar strålande värk i ben och armar. Det kommer och går och ingen läkare vill ta sig an det. Alla skyller på stress och att man läser medicin. Själv går jag i tankar som ms, leukemi med expanderad benmärg, metastaser samt hjärntumör ;). Men som sagt, alla skyller på stress och inget tas på allvar. Hur som helst, det vore intressant att höra er diskutera kring psykosomatiska symptom och hur mkt kan stress o psykisk ohälsa påverka och ge somatiska symptom och när ska man söka hjälp o sluta skylla på stress???

  Tack igen för ett underbart program!

  Hälsningar//Ebba

  • Hej Ebba!
   Kul att du lyssnar, och gillar! Verkligen.
   Bra frågor. Ska försöka ta upp första frågan med Märit nästa gång. hoppas det är ok att jag då läser upp din fråga och hälsar från dig?!:)

   Fråga 2 svårare. men bra. Ska kolla med a och m!

   PS: Bor du i stockholm? Jag funderar lite på att göra några specialavsnitt där jag intervjuar läkarstudenter? Om du är intresserad så maila mig på christianunge@gmail.com

   ha det
   C

 2. Hej! Jag får börja med att berömma för en riktigt bra podcast! Jag är är en tandläkarstudent som lyssnat flitigt från avsnitt 1. Jag skulle tycka det var riktigt intressant om ni kunde bjuda in en tandläkare till podden. Det kan vara intressant att diskutera och jämföra de olika områdena, och kanske kan ni lära er något nytt då jag förstått att en läkares utbildning inom munområdet är högst begränsad trots att munnen är en del av kroppen. Det är ju också så att många mediciner påverkar munnen och saliven i högsta grad, och man har också sett att munhålebakterier gett upphov till bland annat endokardit. Det finns säkert många fler aspekter man kan diskutera, och det har varit mitt drömavsnitt sedan länge nu. Hoppas det är något ni kan fundera på! Tack för en riktigt bra pod!

 3. Hej! Vill tacka för en superbra Pod! Är undersköterska/boendeassistent inom LSS. Hur känner ni som arbetar på sjukhus om en person med funktionsnedsättningar kommer in planerat eller akut? både med kognitiva och fysiska hinder? Dom gånger jag har varit tvungen att åka in känns det som om sjukhusets personalens blickar stirrar mer än blickarna på stan. Som om personalen inte förstår hur man ska kunna kommunicera med denne. Jag var inne med en person med autism och inget tal. Men henoms kroppsosråk är så tydligt så att många skulle kunna förstå. Har ni några erfarenheter? Har ni några riktlinjer? Vad ska man göra/inte göra?

  • Hej Jossan, Superbra fråga. Och komplex. Svårt att utveckla så här kort men du har helt rätt i att vårdpersonal på akuten inte är vana/utbildade att handskas med situationen som du målar upp. Ett bra/svårt ämne att ta upp. Vi får försöka… /Ronden

 4. Hej och vilken underhållande och bra pod! Jag är en nytransplanterad och nyutexaminerad sjuksköterska som upptäckte er podd under min tid på transplantationsavdelningen i Huddinge. Har hört att ni i några avsnitt berört donation och transplantation men jag tycker det skulle vara intressant om ni gick in lite mer på det och kanske hur en transplantation faktiskt förändrar livet för en människa som tidigare varit svårt sjuk. Exempelvis livet med dialys vs livet utan. Det kanske kan vara ett bra sätt att uppmärksamma ämnet på och nå ut till folket. Bara en tanke! ☺

 5. Hej Ronden!
  Tack för en bra podd. Informativ och väcker tankar med plats för vidare undersökning och reflektion.

  Jag studerar folkhögskola och hoppas att komma in på naturvetenskapligt basår efter det – sen får vi se vart jag hamnar.

  Hur som helst, just nu skriver jag en ganska Basic uppsatts om en stor och tung sjukdom. Huntington. Gränserna mellan psykiatri, neurologi och genetik är svår att få ned i en uppsats på 7 -10 sidor med innehållsförteckning o.s.v.

  Skulle bli så glad om ni släpper ett avsnitt om denna sjukdom! Hade vart fantastiskt att kunna använda i min uppsatts.

  Med vänliga hälsningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *