89. Injicera luft i ett kärl – uppslag för en deckare

3 reaktion på “89. Injicera luft i ett kärl – uppslag för en deckare

  1. Hej!

    Tyvärr tror jag att ni förstör ett potentiellt deckarmord med denna podcast. Venös luftembolisering kan vara ett mycket effektivt sätt att mörda någon. Om man injicerar en bolusvolym luft venöst kan det bildas en motsvarande sadelemboli i lungartären som medför cirkulatorisk kollaps.

    Jag kan inte mängden luft som krävs utantill, och kan inte ta mig tid att leta upp referenser eftersom mina fingrar håller på att förfrysa där jag promenerar utomhus med min sovande 0,5-åring i sele på magen (han sover inte på annat sätt). Men tänker mig att ca 20-40ml skulle vara tillräckligt.

    I sjukvården finns risken för venös luftemboli ffa om man skulle råka lämna en cvk öppen mot luft om patienten har låga cvp (typ hypovolemi) eller vid laparoskoposka operationer med högt intraabdominellt tryck och venös blödning.

    Tack för en i övrigt mycket bra podcast!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *