70. Två riskorn för att däcka en elefant

Tre läkare. Ett samtal. Ingen ordning.

Ronden_logo

11 reaktion på “70. Två riskorn för att däcka en elefant

 1. Lyssnar ikapp podden (med stor behållning!) och fastnade för påskavsnittet 2015 där ni bl.a. diskuterade melatonin och vad vitsen var med det osv. Jag har ett litet barn med autism och melatonin skrivs relativt ofta ut från barnhabilitering, bup etc till barn med NPF eftersom sömnstörningar är supervanliga hos dem och sägs bero på melatoninbrist. För vår familj var det definitivt räddningen efter 3 år med minimal sömn. Han får flytande melatonin utblandad i dryck, vet inte om det så det är inte placebo – och kan somna! Himmelskt! För oss sömnbristhärjade föräldrar men ffa för honom som plötsligt började utvecklas när han fick lite fler timmars sömn.

 2. Vet inte om ni läser era kommentarer men skulle gärna vilja att ni diskuterade smärtstillning.

  Är själv en person med flera sjukdomar och hälsoproblem och det verkar som att doktorer tycker väldigt olika när det gäller smärtstillning och vem som ska få det och när.

  Om ni nånsin vill ha med någon ur patientsynpunkt så är jag multisjuk och erfaren patient 🙂 Har skype och mikrofon.

  • Hej Christian!
   Smärtstillning bra ämne. Vore nog bra att i så fall ha en duktik smärtläkare som gäst. Och tack för feedback och erbjudande om dig som gäst. Vi har få gäster, generellt, så troligen blir det inte aktuellt. Men stort tack! /Ronden

 3. Tack för en kanon podd. Vill ge ett gott exempel på patientnära vård och just ”patienten i centrum”.
  Är 29 år och har under flera år utretts för buksmärtor och feber. Ingen har riktigt kunnat förklarat orsaken till min symptombild. En gastroentrolog på karolinska har tagit på sig att bli min PAL (patientansvariga läkare) för mig. Skött provtagningar, remisser osv. I april i år försämrades mitt tillstånd och jag blev inlagd flertal gånger. Min läkare skickade en akutremiss för en buk MR där man kunde påvisa en kompression av truncus coeliacus, blodkärlet till magsäck, lever, tarm och mjälte. Han sammankallade till en multidiciplinär konferens där man tillsammans med gastrokirurg och kärlkirurg kom överens om operation då jag var inlagd och inte kunde förse mig per os längre.. Tack vare att man utgick från mig som patient och mina behov så fick jag detta åtgärdat för en vecka sedan under min vårdtid inlagd. En stor operation, men så värt de. Jag kan redan nu äta hyfsat normalt igen och smärtorna är borta.
  Jag är så tacksam för all personal som hjälpt mig på karolinska i Solna. Framförallt är jag så tacksam att min gastroentrolog tog sig an mig. Utan hans hjälp så hade jag antagligen suttit på vårdcentralen än idag.

  Jag vill bara säga att de må vara utmaningar i och med nya systemet och tankesättet kring patientens vård. Men jag anser att nu försöker man i alla fall gå mot förbättring och jag har redan fått ”uppleva” på ett gott samarbete mellan specialiteer. Och jag hoppas att fler läkare börjar arbeta mer som min PAL och inte endast ramar in sig i sin egen box utan tar hälp när idéerna tagit slut.

  Tack

 4. I have noticed you don’t monetize your page, don’t waste your traffic,
  you can earn additional cash every month. You can use the best
  adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more info
  simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize your website

 5. Hey there! I understand this is sort of off-topic
  however I needed to ask. Does running a well-established blog like yours require a large amount of work?

  I’m completely new to blogging however I
  do write in my journal everyday. I’d like to start a blog so I can share my personal experience and feelings online.

  Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for new
  aspiring blog owners. Appreciate it!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *