65. ”En slapp doktor”

Tre läkare. Ett samtal. Ingen ordning.

Ronden_logo

14 reaktion på “65. ”En slapp doktor”

 1. Vi som bor i glesbygd har ju egentligen inte mycket val när det gäller att vara patient på vårt eget sjukhus. Visst skulle man kunna åka till ett sjukhus några timmar bort för att föda barn, men jag vet ärligt talat inte en enda läkarkollega som gjort det. Att göra det för en mer akut åkomma går ju sällan. Jag tror vi får en helt annan vana att ha hand om kollegor, deras föräldrar och barn eftersom det händer stup i kvarten.
  För egen del kändes det oerhört tryggt att veta precis hur duktig min barnmorska var.

 2. Vore intressant att bjuda in en gynläkare eller förlossningsläkare, särskilt med tanke på krisen i förlossningsvården som pågår nu med platsbrist mm.

  Ett intressant ämne ( maa det idag är HG awareness day) Kolla gärna in http://www.helpher.org om hyperemesis gravidarum som är en komplikation vid graviditet där det finns mycket okunskap och liten förståelse för i den svenska vården då man ser på tillståndet på samma sätt som vid ”normalt” gravidillamående. I USA görs det mycket mer forskning på detta (bla på UCLA) då detta uppfattas som mycket mer allvarlig komplikation då det både kan bidra till ”maternal death” men också till att man måste rek patienten att avsluta graviditeten pga det inte finns några andra åtgärder att vidta i en del fall. Det göra en del intressant forskning på själva bakomliggande orsaken (se tex http://www.ajog.org/article/S0002-9378(15)02122-5/fulltext

  Tack för en väldigt bra podd!!

   • Toppen! Vi i den svenska hyperemesis gravidarum gruppen har ev ett tips på en fantastisk gynläkare (överläkare) i Stockholm. Vi mailar honom och frågar om han kan tänka sig att vara med

     • Typiskt! Gynläkaren vi hade tänkt verkar vara väldigt busy Typiskt! Ska in på SöS nästa vecka för samtal inför kejsarsnitt (pga med. skäl) kan kolla om det finns någon intresserad där kanske? Annars jobbar min svägerska på gynakuten på SöS, kanske hon känner någon. Känner en förlossningsläkare om det är av intresse? ( som jobbar på Danderyd).

 3. Hej! I senaste ronden pratar ni om journaltexten, undrar hur pass ”fria händer” ni ger era medicinska sekreterare med journaltexterna; tycker ni att det är bra eller dåligt när de ändrar i texten/formulerar om meningar etc? Vad är er relation till sekreterarna, tycker ni att det är kul när de ställer följdfrågor eller mest jobbigt? Arbetar själv som sekreterare och tycker att det är väldigt olika hur man blir bemött, en del läkare svarar aldrig på bevakningar medan vissa (främst de kvinnliga läkarna) är snabba på att svara och gärna svarar på frågor!

 4. Hej Christian! Läkaren som jag nämnde tidigare kanske ev kan vara med om det handlar om en kväll. Har du några kontaktuppgifter vi kan lämna till honom. Han är överläkare (gyn.läkare) på kvinnokliniken på Danderyd. Så kan ni prata vidare.

  //Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *