48. Mästarnas mästare

Tre läkare. Ett samtal. Ingen ordning.

Ronden_logo

7 reaktion på “48. Mästarnas mästare

 1. Hej och tack för ännu ett intressant avsnitt av Ronden, trots Märits frånvaro, jag gillar henne skarpt! Kul att ni kom in på kända svenska läkare från ”flydda tider”, jag känner väl till alla de läkare ni pratade om. Min far opererades på thoraxkliniken i Solna 1978, han fick två nya hjärtklaffar av metall och eftersom min mor har kvar ett journalutdrag med bl a operationsberättelsen, så framgår det att bl a dr Clarence Crafoord var inne för konsultation under ingreppet, trots sin då ganska höga ålder! Nu är det dock ett tag sen jag tittade i pappren men vill minnas att dr Rådegran var en av huvudoperatörerna och självklart var min far uppkopplad till en hjärt/lungmaskin under ingreppet, så där kom ju även den in i sammanhanget. Dessa klaffar lät ju lite svagt, som en tickande klocka eftersom det var metall mot metall och när min far kom hem efter operationen så blev vår katt först och främst väldigt glad för att han kom hem men sen borstade hon upp sig och blev väldigt orolig, fräste och bar sig ”konstigt” åt, speciellt när hon sen kom in i sovrummet där han lagt sig för att vila. Ingen av dem förstod varför, inte förrän mor tog upp katten i famnen och lät henne lyssna med huvudet intill min fars bröstkorg så att hon kunde lokalisera varifrån ljudet kom, sen lugnade hon sig och brydde sig aldrig mer igen!
  Men dessa läkare var ju fantastiska innovatörer och även om många patienter dog då de höll på och utvecklade sina operationsmetoder, så har de ju i längden räddat livet på desto fler, eller hur?

  • Hej Gertrud! Tack för mail. Superintressant med din far. Kjell Rådegran kände jag personligen…starka personligheter:) Och kul att du överlevde detta avsnitt utan Märit:) /Christian

 2. Förslag på framtida diskussionsämne: vilka personlighetsdrag eller egenskaper har varit respektive inte varit till nytta för er som läkare under karriären? Vilka hade ni innan ni började plugga och vilka har ni förvärvat under åren? Och hur skiljer det sig mellan olika specialiteter? Olivia, läkarstudent

 3. Bästa poden! Vore kul om ni bjöd in en gäst igen, alltid lika trevligt att lyssna på olika specialkompetenser inom läkaryrket.

  Keep it up!

  • Tack Moa. Ja, det är kul med gäster. väldigt mycket mer jobb dock:) och inte alltid uppenbart om det ska ”funka”. Men det kommer….
   Kul att du gillar Ronden. /Christian

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *