47. Så återuppstod Jesus

Tre läkare. Ett samtal. Ingen ordning.

Ronden_logo

7 reaktion på “47. Så återuppstod Jesus

 1. Tack för intressanta resonemang! Toppen!
  Angående Circadin: skrivs ut en del inom primärvården / öppenvårdspsykiatrin vid lätta till medelsvåra depressioner med sömnstörning enligt min erfarenhet.
  Jag tycker inte att man blir trött av Circadin men liiiite lättare att somna. Eller så är det placeboeffekt. Skönt att veta att man har en tablett och slippa ha svårt att somna.

 2. Ännu ett fantastiskt avsnitt. Men måste ändå flika in detta:

  Melatonin utsöndras mycket riktigt från tallkottkörteln = epifysen = corpus pineale ≠ hypofysen

 3. Angående att blöda ut efter döden: Min erfarenhet av bl a grisslakt säger mig att det går helt utmärkt att blöda ut efter döden, i alla fall om någon skär halsen av dig och hänger upp dig med fötterna i taket. Men då tar man ju hjälp av tyngdlagen, så som ni nämner i avsnittet.

  Låter det vara osagt hur det fungerar med människor med spikar i händer och fötter, överlåter det till rättsmedicinare.

 4. Kul avsnitt! Väntar alltid på att nya avsnitt ska komma:) http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20609111.ab .. Kanske något att ta upp i nästa podcast? Är det möjligt eller bara galen doktor med storhetsvansinne? Etiskt okej? I framtiden solla bort sjuka kroppar?
  Förövrigt så tänkte jag på när ni tog upp att det inte finns några ”formella” strukturer att gå efter när läkare anställs eftersom det inte finns flera betygsgrader på läkarutbildningen i Sverige, läser till läkare i Köpenhamn där det används en tolvgradig betygsskala- upplever inte att det är någon konkurrens mellan oss individer dock ställs det ju ett till krav på oss själva. Är den som får högsta betyg en bättre läkare än mig? Många i Danmark disputerar även samtidigt som de tar läkarexamen eller några månader senare, det är alltså mer en regel än undantag att disputera(ofta snabbt efter examen)..vilket inte görs i samma grad i Sverige. Varför? Inte lika tillgängligt för svenska läkare att börja forska? Är Sveriges läkarutbildning inte lika konkurrenskraftig utomlands som våra nordiska grannar? Har vi blivit ”lata” svenskar?
  Märker rätt stora skillnader mellan våra utbildningar vilket känns konstigt. Bara några funderingar:) Hälsningar Sofie, kämpande läkarstudent i ett tufft Danmark..

 5. Hade en föreläsning om melatonin i förra veckan. Enligt föreläsaren ska försiktigheten med melatoninförskrivning i Sverige bero på att melatonin nedreglerar GnRH. Vid inträde i pubertet sjunker melatoninnivåerna och nivåer av FSH och LH stiger.
  Samma föreläsare berättade också om sin forskning om melatonin i fiskar, där han visat att ökad dietär tryptofan -> konstant höga melatoninnivåer vilket försenar pubertet och hämmar aggressivt beteende.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *