44. Medicinska myter

Tre läkare. Ett samtal. Ingen ordning.

Ronden_logo

15 reaktion på “44. Medicinska myter

 1. Spännande det där med medicinska myter. En av mina favoriter är att lokalbedövning med adrenalin inte får användas i t.ex. fingrar, tår eller penis (finns en färsk artikel i Läkartidningen om detta). Några andra myter som jag kommer att tänka på är att stretchning hjälper mot träningsvärk, att man blir förkyld av kallt väder, att p-piller ger viktuppgång och att trötthet när man inte har ätit på ett tag hos i övrigt friska personer skulle bero på ”lågt blodsocker”.

  Tack för en trevlig podcast!

 2. Hej Ronden!
  Tack för en superbra pod! Jag började lyssna för ett halvår sedan, var lite tveksam först då jag tänkte ”vad är detta för snobbiga Stockholmare”. Men jag måste säga att ni är verkligen ödmjuka läkare som vågar erkänna misstag och stå för att en läkare inte kan allt (vilket är en bristvara inom professionen). Jag är ST-läkare i allmän medicin och jag tycker det vore roligt om ni följer upp det ni sa i senaste avsnittet angående rädslan att göra fel ffa i primärvården. Alla gör fel och det är ett sätt att lära sig. Det viktiga för unga läkare är att våga fråga när man är tveksam och inte tro att man ska klara allt själv. Primärvården är svår för där ska man sålla agnarna från vetet men det är därför det är så spännande! Nog om detta, jag ska inte bli långrandig:) Ta också gärna upp palliation, att lindra istället för att bota, det är intressant!
  kram på er
  Linda

  • Hej Linda! Tack för härligt mail. Kul att du gillar och uppskattar Ronden. Snobbig Stockholmare är det bara Anders som är:)
   Allmänmedicin blir det mer av, garanterat. Tycker själv att det verkar urläskigt. Vi kanske har någon gäst på ingång. Bra tema där med att våga fråga… ska fundera på det.
   Pallation… kanske även det.
   Ha det gott
   /Christian

 3. Tack för Ronden.
  Jag reser en del utanför Sverige och har laddat ALLA avsnitt till min MP3.
  Min absolut favorit podd.
  Uppskattar alla tre och era öppna samtal, kanske har jag ett extra öra för Märits klokheter. Önskar verkligen att du stannar kvar i vården, Märit!
  Vi behöver många läkare med dina värderingar och det skulle vara en rejäl förlust om du började skriva ledare i stället. Varför inte både ock.?

 4. Tack för snabbt svar.
  Nej jag kan inte säga att det är något speciellt avsnitt som utmärker sig. Det finns guldkorn här och var.
  Kanske att det hettar till extra då ni kommer in på områden som berör patentetiska frågor.
  Exempel: – hur skulle ni göra med en ”90-årig kvinna som inte vill leva till varje pris.”
  Jag är inte läkare själv, men är omgiven av en familj med läkare och blivande läkare och jag lär mig mycket av att lyssna på er podd.
  Ps Det finns inte en enda av mina vänner som inte är rekommenderade Ronden. ds

   • Hej!
    Tack för ditt svar Christian! Jag läste Annas kommentar om patientetik och jag tycker också det är viktigt. Jag hörde avsnittet om den 90-åriga damen som inte ville leva och tyckte det var jättebra. Det var bl.a. därför jag vill att ni ska ta upp palliativ vård. Jag har arbetat inom hemsjukvård av palliativa patienter och då handlar det mycket om patientetik. Att våga säga till patienten att det inte finns mer man kan göra och våga sätta ut en behandling. Detta är något som vi läkare ofta har svårt för och som vi behöver diskutera.
    Ser fram emot nästa avsnitt:)
    kram Linda

 5. Hej!
  På t5 hade vi ett grupparbete med allas vår Agnes Wold om just medicinska myter. Två jag minns var huruvida c-vitamin botar förkylning samt huruvida gravida kvinnor bör undvika charkuterier etc pga risken för listeria(inte, enl wold).

  Ni är bäst, stor kram.
  PS ät mer mayo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *