41. Smärta på penisskaftet

Tre läkare. Ett samtal. Ingen ordning.

Ronden_logo

15 reaktion på “41. Smärta på penisskaftet

 1. Hej!

  Rotavaccinet ingår nu i vaccinationsprogrammet för barn. Det är ett vaccin som tas p.o vid två eller tre tillfällen på BVC. Hur många gånger beror på vilket fabrikat man köper in.

  Man ser på det som att det ger en viss ekonomisk vinst för samhället då föräldrarna inte behöver vabba så länge men också med motiveringen att man skapar vårdplatser för andra då det är många vårdplatser per säsong som går åt till just barn med Rota, speciellt de yngre barnen.

  Tack för en bra podcast!
  Med vänlig hälsning, Satu Selling Sjuksköterska på barninfektion.

  • Tack Satu för info! Vårdplatsargumentet låter vettigt. Det där med vab-ande är ju förståligt på ett sätt. Samtidigt, som Märit tror jag sa, så var går gränsen för hur mycket vi kan medicinera bort, bara för att alla vuxna ska kunna jobba:) /ROnden

 2. Vill tillägga att de barn som blir inlagda många gånger kräver akuta insatser då förlusterna sker snabbt och är stora. Liten kropp, mycket förluster, cirkulationssvikt.

 3. Jag har inte jobbat så länge som tandläkare själv så jag har ingen på lut som jag känner väl. Men duktiga tandläkare som jag vet är trevliga och proffsiga men kanske lite upptagna är

  Thomas Jacobsen, framstående tandläkare och forskare, mycket pratsam och engagerad. Hittar ej mailadress men facebook länk finns om man söker på ”Thomas Jacobsen tandläkare”.

  Hans Göransson, ordförande tandläkarförbundet, trevlig och kan nog också prata på. ordförande@tandlakarforbundet.se

  Annars kanske maila tandläkartidningen och se om de har någon där som är intresserad.

 4. Hej och tack för er underhållande, men även informativa pod!
  Vaccin mot norovirus (calici) det vore väl bra, både för att det är så ruskigt att drabbas av, men framförallt att det är så smittsamt och att det orsaker så många stängningar av vårdplatser när en avdelning drabbas. Är det något sånt vaccin på gång, eller ens möjligt?
  Hälsningar Lotta, sjuksköterska

  • Hej Lotta!
   Tack för att du lyssnar och för mail! Det pågår prekliniska försök med norovirusvaccin i USA, både universitet och kommersiella företag. Finns flera problem, noro går inte att odla i cellkultur, flera olika virustyper, dålig kunskap om humana svaret på noroinfektion mm. Men i framtiden har vi säkert ett vaccin.
   Mvh,
   Anders

 5. Hej Marit,
  Fick höra av en kompis att akupunktur kan användas för att minska sötsuget. har du hört nåt sånt av din mamma? vill ändå prova det trots allt. Tack för svar.
  Älskar att lyssna på er.
  Kärlek Sophia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *