40. Djuriskt

Tre läkare. Ett samtal. Ingen ordning.

Ronden_logo

9 reaktion på “40. Djuriskt

 1. Hej!

  Jag har en fråga som kanske främst riktar sig till Anders. Jag har en liten son som fyller två år i januari. Han började förskolan i augusti (när han var strax över 1,5 med andra ord) och har inte varit sjuk sedan dess. Någon snuva, lite hosta och så men han har inte behövt vara hemma från förskolan på grund av sjukdom. Väldigt glädjande förstås, jag var förberedd på en hel del vab! Kan det här vara ett problem? Man hör ju ofta att barn bygger upp sitt immunförsvar genom att vara sjuka, stämmer det?

  Tack för en jättebra pod!

  • Hej Helene!
   Tack för mail och roligt att du gillar Ronden!
   Jag tycker bara du ska vara glad över att din pojke inte varit sjuk. Men jag förstår hur du tänker. Man kan säga att för några få sjukdomar som nästan vi alla förr eller senare blir smittade av så kan det vara en fördel att vara sjuk som barn eftersom man då får mildare symptom. Det gäller tex vattkoppor eller körtelfeber. Men för den stora majoriteten av virusinfektioner så finns det så många varianter av virus att man inte blir immun mot dem. Tex vanlig förkylning beror oftast på rhinovirus som det finns hundratals varianter av. Finns ingen vits med att din son skulle drabbas av 10 olika förskylningar under säg ett år, eftersom det ger dålig immunitet mot samma virus och varianter på viruset.
   Många hälsningar
   Anders

 2. Tack för en jättebra pod!
  Jag jobbar inte inom sjukvården på något sätt, men det är jätteroligt ändå även när ni tycker att det blir lite tekniskt. Det är roligt att höra om er vardag och framförallt när det kommer fram lite fördomar 🙂
  Nu längtar jag till nästa år och nya avsnitt!
  God Jul & Gott Nytt År!

 3. Hej!
  Jag hittade er pod igår och blev så glad! Jag är väldigt intresserad av endokrina sjukdomar. Därför skulle jag vilja lämna ett förslag på ett ämne för er att ta upp. Skulle ni inte kunna prata om hypo 2/ hypometabolism (eller har ni kanske redan gjort det?)? Jag undrar om detta är en vedertagen diagnos i Sverige?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *