38. Mjölk dödar

Tre läkare. Ett samtal. Ingen ordning.

Ronden_logo

4 reaktion på “38. Mjölk dödar

 1. Två spontana tankar som slog mig då jag lyssnade på ännu ett av era härliga samtal var dels en tanke om KS Huddinge och dels en tanke om läkemedelsnamn. Jag har precis jobbat ett halvår på operationsavdelningen på Huddinge sjukhus och därmed dels fått återse själva byggnaderna som jag mindes från min uppväxt i Huddinge (flyttade 1981) och dels blivit involverad i planerna på den nya byggnaden som bl a ska innehålla operation, röntgen, sterilcentralen mm och då fått höra t ex att det inte finns plats för genomräckningsskåp, förråd mm i det nya och sen en sak som kanske Märit reagerar på, nämligen det faktum att man placerar IVA och op på olika våningar, så patienter måste flyttas i en hiss när det kanske hänger på minuter om man ska kunna stoppa blödning eller vad det nu kan vara som kan kräva blixtsnabb förflyttning mellan IVA och op. Sen får utsmyckning, personalmiljö mm vara hur bra som helst, men precis som ni var inne på lite så är det ju patientmiljön och den totala arbetsmiljön runt patientsäkerheten som är viktigast.
  När det sen gäller läkemedelsnamn, så går jag igång på likheterna mellan läkemedel som kan tillhöra samma grupp (typ smärtstillande, antibiotika, hypertoniläkemedel) men som ändå kan vara direkt livsfarliga att råka förväxla. Antibiotikum och penicilliner är praktexempel, de kan ha olika namn i tablett- respektive flytande (dvs i.v) form, de har snarlika namn men är AB resp PC (ex börjar gärna på C och slutar på – im eller -in)…. Ge ett PC till en PC-allergiker är ingen höjdare och jag har emellanåt jobbat tillsammans med läkare som själva har svårt att hålla isär dessa…. Sen hör man ju ideligen patienter som säger att de har tagit 2 Panodil och 2 Alvedon och inte tyckt att det har hjälpt, näe, förvisso, men samtidigt tycker inte jag att det är konstigt att det debatteras i massmedia om hur mycket det överdoseras just av paracetamolpreparat…. Hur kan gemene man veta att det är samma innehåll i dem om man nu inte är noga med att läsa på förpackningen?
  Ser fram emot kommentarer tillbaka och längtar efter nästa avsnitt!

  • Hej och tack för mail!
   Ursäkta för att ingen av oss lyckats med att svara dig förrän nu, det är dåligt!
   Det här med att planera sjukhusbyggnader verkar vara en svår konst. Det verkar vara så att man börjar med en viss volym men ganska snart märker man att det är för lite och då måste man ”göra om” ritningarna och då ryker allt som inte är absolut nödvändigt, dvs personalrum, förrådd, osv. Känns inget vidare.
   Många hälsningar,
   Anders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *