19. Manchesterkavaj

Tre läkare. Ett samtal. Ingen ordning.

Ronden_logo

21 reaktion på “19. Manchesterkavaj

 1. När jag hör er förvåning över att thyroidea-frågor kommer högt upp på google-listan känner jag att det är dags att ni bjuder in en allmänmedicinare till er pod. Vi var heller inte påtänka på er domedags-vilka behövs-lista. Känner mig förfördelad.
  MVH/Charlotte, ST allmänmedicin Skåne

  • Hej Charlotte!
   Kul att du lyssnar:) Listan vi tog upp var lite konstig ö h t. Men helt klart har du rätt i att vi inte har koll på vad som är de vanligast sjukdomarna i öppenvården. På vår domedagslista skulle ni helt klart klara er bland de bästa. Förutom miljömedicin, så klart.
   /Ronden

 2. Hej!

  Vilken underbar pod! Fyller verkligen ett tomrum inom läkaryrket och sjukvården och har både roliga och viktiga inslag! Jag önskar bara att ni fanns på facebook så att man lätt kan följa när ni släpper nya avsnitt.

  Annars tip-top 🙂

  Mvh
  Malin, Med. Kand.

 3. Jobbar som ssk och har hittat denna podcast som är helt sanslöst kul att lyssna på, tackar och bockar och ser fram emot många fler episoder framöver!
  En sak som ni diskuterade i detta avsnitt handlade om att patienterna ska kunna läsa sina journaler själva, vilket säkert skulle kunna vara bra i vissa fall när det gäller t ex en konstaterad diagnos och att kunna följa sina lab-värden osv själv och där man dessutom som patient är väl insatt i sin sjukdom och har en regelbunden kommunikation med sin/sina läkare, ni är inne på det just vid kroniska bekymmer. Det jag ser som en stor fara, och som ni inte alls resonerar kring, trots att ni faktiskt har en läkare inom psykiatrin med er, är alla de patienter som i grunden har psykisk ohälsa och som somatiserar sina sjukdomar och som återkommer x flera till en akutmottagning för ett och samma problem, exempelvis yrsel, andningssvårigheter eller buksmärta. De är utredda med diverse tester, lab-prover, röntgenundersökningar mm vid många olika tillfällen och de har varje gång fått reda på att det inte finns något akut/farligt/allvarligt som ligger bakom deras problem och de är emellanåt remitterade till psykiatrin för en bedömning, vilket de många gånger sen aldrig gör eller alternativt så kan psykiatrin heller inte hitta något, varpå de fortsätter googla sina symtom och sen komma till akuten gång efter annan. Där jag arbetar har vi nog en 10-15 sådana patienter och även om tonen generellt är bra i deras journaler, så finns det även emellanåt sådant som inte vore så bra om patienten själv läste, exempelvis att läkarna påtalar att patienten inte bör skickas på fler röntgenundersökningar då det inte finns fog för det (förutom på ren vitalindikation vid trauma) eller att det inte får förskrivas vissa typer av läkemedel till vederbörande, allt i syfte att andra läkare som träffar denna patient inte ska göra om det som patienten vill, dvs få morfin eller skickas på en röntgen.
  Jag har svårt att se hur dessa patienter skulle kunna hantera denna information om de skulle kunna läsa sina journaler själva, för jag är fullkomligt övertygad om att om det hade varit lätt och gratis att läsa sin journal hemma så hade de gjort det. Idag är det lite besvärligare då de måste beställa den i pappersformat, personligen gå och hämta den + att det kostar en slant att få ut den… Men det är som sagt bara min egen farhåga/fundering kring journalläsning via nätet…

  • Hej Madameg:)
   Kanon med feedback! Vettig kommentar. Du har många kloka råd som vi kan bolla. Som alltid när vi spelar in så är det inte alltid så förberett, inte heller redigerat. Vi har en spontan diskussion kring ämnen och mycket utelämnas. Men kul att du som sköterska uppskattar poden. Sprid gärna till kollegor. Hör gärna av dig till vårdförbundets tidning och tipsa så fler sköterskor lyssnar. Hälsar Christian/ronden

 4. Pingback: Tre läkare, ett samtal, ingen ordning | Haemorrhagia

 5. You can certainly see your skills within the work you
  write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not
  afraid to mention how they believe. Always go after your
  heart.

 6. Excellent post. I was checking continuously this blog and
  I’m impressed! Very helpful information specifically the last part :
  ) I care for such info a lot. I was looking for this
  particular info for a very long time. Thank you and good luck.

 7. Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you can be a great author.I will
  ensure that I bookmark your blog and may come back later in life.
  I want to encourage one to continue your great job, have a nice holiday weekend!

 8. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who had been conducting a little
  homework on this. And he in fact ordered me breakfast because I stumbled upon it for him…

  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending the time to discuss this topic here on your web page.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *